Van land tot klant

Waar het op neer komt bij Machandel? “Bij voedsel draait alles om openheid en verantwoording. Openheid over de herkomst en de totstandkoming van onze producten. Een eerlijke prijs voor de boeren met wie we samenwerken. En verantwoording ten overstaan van de afnemers en de mensen die voor je werken.”, aldus Piet Glasbeek.

Machandel heeft vanaf de start van het bedrijf een netwerk van vertrouwde toeleveranciers opgebouwd. Wij betrekken onze biologisch-dynamische grondstoffen rechtstreeks van de boer, de overeenkomsten sluiten we op het land. Met elkaar maken we afspraken over kwaliteit en levering. Machandel gaat uit van duurzame relaties - passen boer en bedrijf bij elkaar dan gaan we verbintenissen aan met een open einde. Want net als Machandel zelf zijn onze telers gebaat bij continuїteit. Wij kunnen door de seizoenen heen onze verwerking nauwkeurig afstemmen op het aanbod, de boer ontvangt de vergoeding die hem bestaanszekerheid biedt.

Zaaien en oogsten

Voorafgaand aan de biologisch-dynamische teelt overleggen Machandel en de boeren over de zaaischema’s voor de komende groeiseizoenen en het jaar daarop. We berekenen de oogsten en garanderen de afname. De zekerheid stelt de boeren in staat om de meest geschikte akkers te kiezen zodat geen bodemuitputting optreedt. Eenmaal ingezaaid neemt de natuur het over, die bepaalt uiteindelijk wat van onze verwachtingen terechtkomt. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Dat is dan zo.

Van akker naar conserven

Op onze productielijnen in Haulerwijk verwerken we de grondstoffen puur. En dat proef je, de natuurlijke smaak blijft behouden. Het conserveren gebeurt in de regel met zeezout, bij meer specifieke producten met biodynamische of biologische kruiden en specerijen. Onze pindakaas en andere notenproducten produceren we met oog op allergieën in een aparte bedrijfshal. Vanuit Haulerwijk gaan onze producten naar natuurvoedingswinkels in binnen- en buitenland.

Lees ook "Samenwerken met Machandel"

Piet Glasbeek: ‘Anoniem eten, daar moeten we van af’