Historie: ons familiebedrijf

In 1978 verbouwt oprichter Piet Glasbeek uit liefhebberij witte kool op een veldje naast de woonboerderij in het Friese Haulerwijk. Hij experimenteert met de biologisch-dynamische manier van telen en gebruikt geen verdelgingsmiddelen of groeibevorderaars. Met voedsel en milieu sol je niet, vindt Piet. De kolenoogst valt niet tegen, maar wat met de partij aan te vangen? Piet besluit er zuurkool van te maken. Met jeneverbessen voor de smaak, naar recept van zijn grootmoeder. In de schuur achter huis verpakt hij de biodynamische zuurkool in houten vaatjes. Die vinden gretig aftrek in de omgeving, binnen een mum van tijd is hij door de voorraad heen. Piet heeft zijn stiel gevonden.

Duurzame relaties

De naam voor de prille onderneming ligt voor de hand: Machandel, oud-Fries voor jeneverbes. En het blijft niet bij zuurkool. Piet trekt eropuit om gelijkgestemde telers op te zoeken die hem bonen, doperwtjes, maїs en andere groenten kunnen leveren. Met de biologisch-dynamische boeren, in die beginperiode vooral uit Flevoland, sluit hij overeenkomsten die tot op de dag van vandaag stand houden. De vaatjes worden ingeruild voor glas en de schuur achter huis barst al gauw uit zijn voegen door de productietoename. Vrachtwagens vol glazen potten met worteltjes en tomaten verlaten het erf in Haulerwijk op weg naar de klant. Piet ziet zich genoodzaakt elders productieruimte te huren. Ondertussen maakt zijn vrouw Bonnie afspraken met de ontluikende ketens van natuurvoedingswinkels.  En op biologische beursen legt Bonnie contacten met buitenlandse afnemers en leveranciers.

Openheid en verantwoording

In 2000 keert Machandel terug naar Haulerwijk, waar ook de meeste medewerkers vandaan komen. Op het bedrijventerrein van het dorp verrijst een grote verwerkingshal, die echter al weer gauw uitbreiding behoeft. Een ontwikkeling die tot op de dag van vandaag doorgaat. De manier van zakendoen – openheid over producten, een eerlijke prijs voor boeren, en verantwoording ten overstaan van afnemers en werknemers – legt een solide fundament onder Machandel en bevordert de groei van het bedrijf. 

Openheid over producten, een eerlijke prijs voor boeren, verantwoording ten overstaan van afnemers